Emu hnedý

Emu hnedý (Dromaius novaehollandiae) je najväčší autochtónny vták Austrálie. Má chumáčovité, voľne splývajúce sivohnedé perie, mohutné nohy a krátke krídla. Je veľmi spoločenský, žije vo voľných kŕdľoch, ktoré pozostávajú z desiatok jedincov. Živí sa predovšetkým semenami a plodmi, v čase nedostatku prejde pri hľadaní potravy veľké vzdialenosti. V Tasmánii už emu vyhynul, ale na austrálskej pevnine mu prospieva pestovanie obilnín. V niektorých oblastiach ho farmári dokonca považujú za škodcu.

Perlička domáca

Perlička domáca (lat. Numida meleagris domesticus) je domestikovaná perlička bodkovaná. Je to hydina, ktorá sa chová najmä na mäso a lahodné vajcia. Považuje sa však vo väčšine prípadov za okrasne chovanú hydinu a to pre jej krásny zvesený chvost skladajúci sa zo 16 pier a krátkej širokej hlave. Ale jej tmavohnedé oči a oranžovočervený zobák ju robia ešte zaujímavejšou. Má červené laloky s bielymi škvrnami ktoré sa u kohútov vyskytujú výraznejšie a väčšie. Niektorí ľudia ju však nemajú radi pre jej rušivé kotkodákanie. Kohút váži 1,6 až 2 kg sliepka 1,8 až 2,5 kg.

Lama krotká

Lama krotká alebo lama (lat. Lama glama) patrí medzi domestikované druhy. Ide pravdepodobne o domestikovanú formu huanako, pretože je morfologicky podobná Guanaco cacsilensis. Podobne ako alpaka obýva oblasti Altiplána v Bolívii a v Peru. Malé populácie sú tiež v severnom Čile, Argentíne a Ekvádore. Pasie sa na horských svahoch a spása stredné až dlhé trávy.

Anglický pávík (holub)

Anglický pávík, častejšie iba pávík, je okrasné plemeno holuba domáceho (Columba livia f. domestica)vyznačujúce sa krátkym a zaobleným telom, dlhým, esovitým krkom s hlavou spočívajúcu až na horných chvostových krovkách a kolmo vztýčeným chvostom, ktorý je rozprestretý do plochého vejára. Je to jedno najobľúbenejších a najrozšírenejších plemien.

Bažant zlatý

Bažant zlatý (Chrysolophus pictus) je vták z radu hrabavých obývajúci lesy a hornatej oblasti na území západnej Číny, ako lovný druh bol však vysadený aj v mnohých iných svetových krajín (napr. Vo Veľkej Británii a v Česku). Samec, ktorý na dĺžku dorastá 90 – 105 cm (iba chvost pritom zaberá celé dve tretiny z jeho celkovej dĺžky), sa oproti nevýrazne čierno-hnedo sfarbenej samici vyznačuje výrazným operením, na ktorom prevažuje červené sfarbenie. Živí sa najmä semenami, zelenými časťami rastlín a malými bezstavovcami.

Hus landenská

Hus domáca (Anser anser domesticus) je domestikovaná forma husi veľkej (Anser anser), niektoré plemená však vznikli domestikáciou husi labutej (Anser cygnoides), prípadne krížením oboch druhov. Domáce husi poskytujú mnohostranný úžitok, predovšetkým mäso, masť a perie, prípadne trus, používaný ako hnojivo. Menej sa využívajú husacie vajcia. Husi slúžia tiež na údržbu krajiny vypásáním, niektoré plemená sa správajú ako okrasná alebo pre výstavy. Husi môžu slúžiť tiež na stráženie.

Kačica mandarínska

Kačička mandarínska (Aix galericulata) je malý husotvarý vták z čeľade kačicovité. Pochádza z Ázie, kde v súčasnosti obýva Amur, Sachalin, Japonsko, Mandžusko, Čínu a Severnú a Južnú Kóreu. Do Európy bola dovezená počas 18. storočia ako ozdobný vták, v súčasnej dobe tu voľne hniezdi mimo Britských ostrovov 850-3000 párov, ďalších asi 7000 vtákov žije voľne na území Veľkej Británie

Kura domáca

Kura domáca (lat. Gallus gallus domesticus; v poľnohospodárskej a chovateľskej praxi aj sliepka) je domestikovaný druh kurotvarých vtákov. Je jedným z najrozšírenejších domácich zvierat. V roku 2003 žilo v chovoch asi 24 miliárd jedincov tohto druhu. Samec sa volá kohút (vykastrovaný kohút chovaný na mäso sa nazýva kapún), samica sliepka (v užšom zmysle) a mláďa kurča.

Morka divoká

Morka divoká (Meleagris gallopavo) je najťažší kurotvarý vták. Divoko žije v lesoch Severnej Ameriky, domestikovaná forma sa nazýva morka domáca. Samec moriaka divokého je veľký a ťažký vták, meria až 120 cm a váži okolo 10 kg. Má dlhé nohy a krk, krátke a zaguľatené krídla a široký chvost. Hlava a krk sú lysé, s mäsitými, červenými lalokmi a výrastkami na hlave, brade a krku. Pri vzrušení laloky zdurí. Operenie na zvyšku tela je kovovo bronzovej farby.Žije vo svetlých lesoch, kde nocuje na stromoch. Napriek svojej veľkosti dobre lieta. Morka je všežravá.

Páv korunkatý

Páv korunkatý (Pavo cristatus L., 1758) je tiež niekedy nazývaný ako páv modrý. Spolu s pávom zeleným patrí do čeľade bažantovitých. Jeho pôvodnou domovinou je India a Srí Lanka, kde sa najčastejšie zdržiavajú v listnatých lesoch, krovinách, ale aj v trávnatých porastoch.Pávy bývajú voľne chované v zámockých parkoch a zoologických záhradách. Páv je národným vtákom Indie.

Labuť veľká

Labuť veľká alebo labuť hrbozobá[2] (lat. Cygnus olor) je druh z čeľade kačicovité.Samec aj samica sú v dospelosti čisto biele s čiernymi nohami. Zobák je červený s čiernym koreňom a špičkou. Pri koreni zobáka majú čierny hrbolček. Krk držia v tvare oblúka. Mláďatá sú sivé s modrými nohami a so zobákom mäsovej farby. Chýba im čierny hrbolček na koreni zobáka.Pravidelne hniezdi na západnom Slovensku. Rozšírila sa od západu začiatkom 80-tych rokov. Na západnom Slovensku už v roku 1982 bolo známych 15 úspešných hniezdení.

Sviňa domáca

Sviňa domáca alebo v poľnohospodárstve (domáca) ošípaná alebo nesprávne prasa domáce (lat. Sus scrofa domesticus). Najčastejšie sa zaraďuje ako poddruh diviaka lesného, ale niekedy sa považuje za samostatný druh alebo naopak za integrálnu súčasť druhov, z ktorých sa vyvinul, teda spravidla diviak lesný (Sus scrofa), Sus vittatus a prípadne aj Sus mediterraneus. Sviňa domáca je významným hospodárskym zvieraťom v poľnohospodárstve.

Ovca domáca

Ovca domáca (Ovis aries) je druh či poddruh z rodu ovca. Je to významné hospodárske zviera v svetovom i slovenskom poľnohospodárstve, hlavne v podhorských a horských oblastiach s vysokým zastúpením lúk a pasienkov. Hlavnými produktmi chovu oviec sú mäso a mlieko, vedľajšími produktmi sú vlna, rohovina, koža, vlnotuk a ovčí hnoj.